top of page
  • Foto van schrijverYaïra

Retreat? Retraite?

‘In retraite gaan’ betekent zoiets als een stap terugnemen en je in een inspirerende omgeving tijdelijk af te zonderen om persoonlijke groei te bevorderen. Tijd voor jezelf. Tijd om tot jezelf te komen. Even helemaal uit je dagelijkse omgeving stappen.Maar wat is nu het verschil tussen een retraite en een retreat? Helemaal niks. De woorden retraite en retreat betekenen hetzelfde. In Nederland hebben we geen 'eigen' woord, dus lenen we woorden uit het Engels (retreat) en Frans (retraite).

Waar het tot een aantal jaar terug echt om stilte en afzondering draaide, worden er tegenwoordig allerlei soorten retraites aangeboden. In Nederland en buiten Nederland. Met een groep of alleen. 1-daagse of meerdaagse retraites. Voor iedereen is er wel iets passends te vinden.


Wat wel veelal hetzelfde is, is dat deelnemers van een retraite vaak worden aangemoedigd om zich te onthouden van afleidingen zoals telefoons, laptops en televisies om zo volledig in het moment te kunnen zijn. Dit wordt ook wel digital detox genoemd.

Tijdens de retraite kunnen verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals meditatie, workshops, natuurwandelingen en groepsgesprekken. Maar ook een retraite puur gericht op yoga zie je nu veel. De natuurlijke omgeving waarin retraites vaak worden georganiseerd draagt bij aan de rust en stilte die nodig zijn voor persoonlijke reflectie en groei.

Tegenwoordig zijn retraites populair omdat het deelnemers doet ontsnappen aan de dagelijkse routines, helpen bij het loslaten van stress en ze meer in het teken staan van persoonlijke groei. Ook het ontdekken van nieuwe inspirerende plekken maakt dat retraites aan populariteit winnen – een retraite voelt steeds vaker als een vakantie.


De retraites van Inner Reconnection staan in het teken van persoonlijke ontwikkeling: het herstellen van de innerlijke verbinding en leren een leven op jouw voorwaarden te creëren. De omgeving is veilig, zodat je echt even helemaal naar je kern kan gaan. Verder is er ook veel ruimte voor ontspannende me-time en gaan we veel plezier maken met elkaar.

Comments


bottom of page