top of page
  • Foto van schrijverYaïra

De kracht van authenticiteit

Bijgewerkt op: 9 apr. 2023

Authenticiteit gaat over het zijn van jezelf, het trouw zijn aan je eigen waarden en overtuigingen, en het leven vanuit je eigen kracht en inzichten. Authenticiteit helpt ons om onze eigen weg te vinden en om ons gelukkig te voelen.


Authentiek zijn

Maar wat betekent authenticiteit eigenlijk? Het woord komt van het Griekse woord 'authentikos', wat 'echt' of 'waar' betekent. Authenticiteit gaat dus over het zijn van wie je echt bent, zonder je anders voor te doen dan je bent. Het gaat over het uiten van je eigen persoonlijkheid, je eigen ideeën en gevoelens, en het trouw zijn aan je waarden en overtuigingen.


Authenticiteit is niet iets dat je zomaar bereikt. Het is een proces van zelfontdekking en groei, dat vraagt om moed, eerlijkheid en zelfreflectie. Om authentiek te kunnen zijn, is het belangrijk om een sterke verbinding met jezelf te hebben. Dit betekent dat je in contact staat met je eigen gevoelens, gedachten en verlangens. Door je bewust te zijn van jezelf en je innerlijke wereld, kun je beter begrijpen wie je bent en wat je wilt. Dit kan je helpen om keuzes te maken die in lijn zijn met je eigen waarden en principes, in plaats van te handelen naar de verwachtingen van anderen.Door je bewust te zijn van je innerlijke wereld en in overeenstemming te handelen met je eigen waarden en principes, verhoog je je energetische frequentie en kom je in een staat van hoge vibratie. Wanneer je in een staat van hoge vibratie bent, straal je positieve energie uit en trek je meer positieve ervaringen en mensen aan. Dit staat ook wel bekend als de 'wet van aantrekking'.

Een ander belangrijk aspect van authenticiteit is dat het gaat over het omarmen van je eigen kwetsbaarheid en imperfecties. Het is makkelijk om te denken dat je alleen authentiek kan zijn als je perfect bent, maar dat is niet waar. Juist door je kwetsbaarheid en imperfecties te omarmen, laat je zien wie je echt bent. Daarnaast inspireert het anderen ook om hun masker af te zetten en meer hunzelf te zijn.


Mensen die authentiek zijn, zijn meestal zelfverzekerd, hebben een positieve houding en zijn in staat om hun eigen beslissingen te nemen. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun leven. Ook is hun innerlijk kompas sterk: ze weten precies welke richting ze op willen en welke doelen ze nastreven.


Hoe kun je de eerste stappen zetten richting authenticiteit? Hier zijn 5 tips:

  1. Neem de tijd voor zelfreflectie. Vraag jezelf af wie je bent, wat je belangrijk vindt, en wat je nodig hebt om gelukkig te zijn.

  2. Wees eerlijk tegen jezelf en anderen. Laat zien wie je echt bent, en wees niet bang om je kwetsbaarheid en imperfecties te tonen.

  3. Omarm nieuwe ervaringen en inzichten. Sta open voor nieuwe ideeën en perspectieven, en leer van de mensen om je heen.

  4. Ga verbinding aan met anderen. Laat anderen zien wie je bent, en geef hen de kans om zichzelf ook te laten zien.

  5. Blijf trouw aan je eigen waarden en overtuigingen, zelfs als dit betekent dat je soms tegen de stroom in moet zwemmen.

Authenticiteit is geen doel dat je kunt bereiken en dan klaar bent. Het is een proces dat continu doorgaat en waarbij je voortdurend werkt aan het zijn van jezelf. Het kan ook betekenen dat je soms dingen moet opgeven of veranderen om trouw te blijven aan jezelf. Zo heb ik zelf meer dan eens mijn baan opgezegd omdat het niet paste bij wie ik diep van binnen ben. Maar zulke dingen zijn de moeite waard, omdat het helpt om een meer vervuld en gelukkig leven te leiden.


Zou jij graag meer authentiek willen zijn? Hoe tof om een vliegende start te maken door mee te gaan op een Inner Reconnection retreat.

Comments


bottom of page